STi.bg с ценни съвети и промоционални предложения за зимата!

STi.bg отново на 1-во място в Рали Спринт “Вида”
октомври 22, 2014
STi.bg и Wiseco партньори и през 2015!
ноември 10, 2014

IMG_2779 - Copy

Очевидно зимата вече е при нас. Нека да не е неканен гост за поредна година, а да се научим как да я обичаме и ценим. За тази цел, ние от STi.bg и Subaruparts.bg, ще ви помогнем да се подготвите подобаващо за снежния сезон, така че да не позволяваме зимата да ни изненада, както често чуваме от институциите, които имат задължението да почистват своевременно нашите улици и да направят предвижването ни безопасно.
Въпреки това голяма част от тази отговорност пада и върху самите нас. Подготовката на вашите автомобили за зимата, както и познанията ви относно шофирането по хлъзгави настилки са изключително важни, за да се справяте безпроблемно със зимните условия.

Подготовка на автомобила:
1. Гуми
Зимните гуми и летните гуми са изработени от абсолютно противоположни по предназначение смеси. Летните гуми са твърди и с възможно най-малко канали, за да имат максимално сцепление с пътната настилка. Те са проектирани твърди, защото високите температури на асфалта обикновено не само ги затоплят и омекотяват за постигане на възможно най-голямо контактно петно с настилката, а дори и понякога ги прегряват.
Обратно на тях зимните гуми се произвеждат меки, тъй като ниските температури няма как да ги затоплят, както и с множество „ ламели”/ „ канали”, които да избутват водата, снега и кишата, така че най-горният слой на гумата да има възможно най-голямо сцепление с чистия асфалт.

Нещо много важно е размерът на гумите. По правило по-добре е гумите зимата да са по-тесни, с по-малък цолаж и по-високи. Това е така, защото тясната гума има по-малко контактно петно с хлъзгавата настилка и съответно и е по-лесно да избута снега. Така например с достатъчно тясна гума можете да минете през много висок сняг или преспа без проблем. Хубаво е да бъдат високи, за да може при завиване, част от усукването да се поема от високия борд на гумата и така да осигурява допълнително сцепление.

Напълно задължително е да оборудвате автомобила си с 4 броя по възможност нови зимни гуми още преди да е завалял сняг.

Защо 4 броя, ако автомобилът ми е с предно или задно предаване?
– Защото независимо от вида на предаване на автомобила, върху хлъзгава настилка, той минава не с 2, а съответно с 4те си колела. Ако сте с предно предаване и сте сменили само предните гуми със зимни, колата ви ще поднася (презавива) винаги, както в завой, така при спиране и при по-висока скорост. Ако пък сте със задно предаване и сте сменили само задните си гуми със зимни, то тогава автомобилът ви ще недозавива и спирането ще ви бъде изключително трудно, което е предпоставка за ПТП.

Защо нови зимни гуми, ако тези от предния зимен сезон не са изтъркани?
– Защото престоя в топлите месеци на зимните гуми, особено изложени на слънчева топлина, деформира каучуковите смеси и променя свойствата на гумата. Т.е. тя става негодна да изпълнява функцията си. Една нова зимна гума, колкото и да е евтина, дори и от непозната марка е в пъти по-сигурна отколкото употребата на стари гуми.

Защо трябва да сменя гумите си преди да е завалял сняг?
– Защото зимната гума е много по-ефикасна от лятната дори и на дъжд. Даже да не сте сигурни ,че ще завали сняг скоро, сменете летните си гуми със зимни, есента е дъждовен период. Също така сме сигурни,че никой не желае да хване километричните опашки пред гумаджийниците в първия снежен ден на зимата, нали така?
Препоръчваме и закупуването на вериги. Никога не са излишни, а и не пречат прибрани в багажника, особено ако планувате планински почивки.

В STi.bg можете да се консултирате за цени и наличности на зимни гуми, които да пасват на вашите изисквания и възможности.

_MG_8709

2. Профилактичен технически преглед.
Този преглед е съвсем обикновен, но и изключително важен. Включва смяна на масло,антифриз и други течности, акумулатор, стартер, основни носещи части по окачването, електрическа система и др.). Всичко това е хубаво да се провери и обнови това, което е нужно преди зимата да е настъпила, тъй като голяма част от проблемите се случват именно през снежния сезон. Опитайте се да избегнете неприятни ситуации. Подсигурете се,че маслото ви няма да има нужда от смяна до пролетта, че антифризът ви е качествен и достатъчно количество, за да не повредите охладителната си система или двигателя. Проверете дали всички спирачни тръби са нови, също така и основните елементи от окачването, тъй като солта разяжда голяма част от материалите, от които се изработват тези детайли. Хубаво е електрическата ви система да е прилежно прибрана на сухо и сигурно място. Акумулаторът и стартерът са основни през зимните месеци, тъй като много от автомобилите не успяват да запалят при първото завъртане на стартера. Това може да изтощи акумулатора ви или да съсипе стартера.

В STi.bg можете да намерите акумулатори Starline на промоционални цени, както и качествени антифриз, масло и други необходими течности за вашия автомобил.
Сервизът на STi.bg ще предлага промоционални цени на гореспоменатите технически прегледи, като също така нашите експерти могат да извършат всички необходими процедури по ремонта на вашия автомобил.

3. Видимост
Задължително е да се сдобиете с нови чистачки, нова течност за чистачки(както и да имате резервно шише в багажника, в случай,че сте забравили да допълните казанчето, а ви се наложи), както и качествени крушки на фаровете, габаритите, халогените и други светлини. Снабдете се и със стъргалка за лед от стъклата, за да не се окажете изненадани рано сутрин.

В STi.bg ще открието чистачки Trico, както специалната серия течност за чистачки и антифриз на Racing Green.

4. Бързо затопляне на автомобила.
Знаем че това е най-голямата мъка на всеки шофьор в зимни условия. Времето, в което изчакваме автомобилът да загрее минава с векове, а не с минути.

В STi.bg имаме решение на този проблем и то се нарича Heater Hotter. Това е продукт, който увеличава загряването на автомобила ви до 50 % , като в същото време намалява и разхода на гориво, който обикновено е много по-голям при ниски температури.

Пожелаваме ви безаварийно шофиране, весело изкарване на всички зимни празници и почивки и успешно завършване на 2014 година!

_ART5387

Коментарите са забранени

Заявка за ремонт