Трета победа за Бенчев

Карък в Търново и за Бенчев
януари 11, 2013
Победа и шампионска титла
януари 11, 2013

На 3-4 Ноември на пистата край гръцкия град Серес се проведе пред-последният кръг от шампионата на затворен маршрут за сезон 2012. Перфектното съоръжение, както и хубавото време привлякоха много пилоти от всички краища на България.

След катастрофата в предишния кръг във Велико Търново, механиците на STI.bg бяха поставени пред сериозното изпитание да възстановят сериозно пострадалото от удара Субару на Калин Бенчев. С цената на много труд и безсънни нощи, бегачката бе подготвена и Калин застана на старта на първата квалификация. В нея той се представи отлично – заемайки третата позиция, само на четири десети от класиралия се втори, но каращ в по-горния и по-мощен клас Е-макс, Илия Царски и неговото Мицубиши Лансър Ево 9. Зад Бенчев останаха всичките му преки съперници в Х4, както и  някои пилоти от Е-макс. Самия Бенчев сподели, че разлятото мсало от колата на Илия Царски му е попречило да даде дори още по-добро време. Втори от пилотите в Х4, на над четири секунди от Бенчев остана ветеранът и доцент по автомобилизъм в НСА – Владимир Илиев (Мицубиши Лансър Ево 7).

Във втората квалификация съотборникът на Калин – Румен Дунев (Мицубиши Лансър Ево 9, Е-Макс) получи повреда в четвъртата обиколка и автомобила бе обвит от гъст пушек. Подобно на състезанието в Бургас, Калин бе единствения пилот от серията, който спря да се притече на помощ на Румен, чиято кола започваше да гори. След потушаването на пожара, Бенчев се качи отново в състеазтелния си автомобил, но не направи бърза обиколка, а тактически изчака в бързия бокс и следеше от близо постиженията на преките си съперници, готов ако някой подобри времето му, веднага да излезе на пистата. Времето му не бе подобрено от никой от конкурентите му в Х4 и така петата стартова позиция в неделното състеание бе за пилота на Дунев Рейсинг.

В самото състезание, Калин Бенчев стартира отлично, но бе забавен от стартиралия зле Царски, което позволи на Владимир Илиев да влезе пред него в първия завой. Във втората обиколка Калин си върна водачеството в групата и дори се опита да преследва пилотите от Е-макс, които се намираха пред него. С напредване на състезанието, гумите на Субаруто се износиха, което принуди Бенчев да върне видимо газта и с тактическо каране да спечели третата си победа за сезона в клас Х4.  „На старта Царски закъсня, наложи се да натисна дори спирачка, за да не се врежа в него. – сподели Бенчев. – След състезанието Владо Илиев дойде при мен и каза, че е щял да се удари в мен в момента, когато съм натиснал спирачката. Към края на обиколките на два пъти се загубих сцепление по пистата, защото гумите бяха прегрели и останали на телове. Отделно от това на старт финалната права колата прекъсваше на високи обороти”.

Към първото място в класа, на Бенчев бе връчена и наградата за спортсменство за оказаната по време на втората тренировка помощ на Румен Дунев.

Победата в това състезание изкачи пилотът, спонсориран от Хаволайн, на първото място във временното класиране за сезон 2012, със седем точки преднина пред основния конкурент през годината – Петър Петров (Ланча Делта Интеграле). До края на шампионата остава едно състезание – това в Хасково на 17-18 Ноември, където ще се разпределят последните точки за годината и ще стане ясно кой ще спечели шампионската титла в Х4.

Коментарите са забранени

Заявка за ремонт