Проекта GDB – Beast Project и Влади Веселинов

STi.bg стартира с победа сезон 2015
март 23, 2015
King Racing Bearings и STi.bg сключиха договор за дълготрайно сътрудничество
май 21, 2015

1

– Здрасти Влади , „beast”-проекта е факт и ти управляваш вече няколко месеца автомобила си. Преди да ти зададем няколко въпроса, имахме желание да прекараш известно време с „нея“ да я „усетиш“, за да може да споделиш своите лични впечатления след дългото и мъчително чакане докато бъде завършена изцяло.

– Сега, разкажи ни за „ първия път“ ?
– Еуфория, адреналин и много емоции. Чувството граничеше със страх, защото не знаех какво да очаквам от автомобила. Единственото, за което бях сигурен е че стъпвам в напълно различен звяр, към който не трябва да се подхожда лековерно. Звуците, вибрациите, всичко се усещаше коренно различно, колата бе станала доста по директна и „прилепнала“ към пътя. Бууст профила й нямаше нищо общо със началното състояние, а ускорението се усещаше като нещо, което беше доста повече от 312 к.с. За мен лично, най-близката асоциация би била с голям агрегат атмосферен двигател – консистентна тяга от ниските до високите обороти, което ме изненада много приятно. Колата се бе получила точно, както се надявах – перфектен автомобил за градски условия със отлични възможности за писта.

– Каква промяна усещаш в автомобила ?
– „Промяна“ е меко казано. Говорим си за съвсем различна вселена. Предницата се усеща готова да атакува всеки завой, колата е много по-директна и feedback-а от пътната настилка се усеща превъзходно. Спирачките са феноменално добри в сравнение с вече изградената ми представа за заводските. Новите дискове, накладки и апарати се справят повече от успешно при рязко спиране, което създава допълнителна увереност. Стойката в завоите е умопомрачителна, дори минималното количество body roll, което се усещаше в по остър завой изглежда е сведено до минимум. Звукът от двигателя е толкова прецизен, винаги ми напомня за швейцарски часовник – точен, стегнат, без отклонения. Турбото пък от своя страна, все повече и повече ми създава асоциация за supercharger-ите, които слагат на американските автомобили. 6-степенната скоростна кутия е повече от рай в градски условия и се усеща чудесно, определено е една от най-любимите ми промени по автомобила.

2
6

– Кое ти направи най-силно впечатление ?
– Трудно ми е да кажа, кое точно ми направи най-силно впечатление предвид характера на целият проект. Определено с първото качване останах силно впечатлен от промените по окачването и (лично за мен) прехода към coilover suspension. Очаквах возията да стане доста твърда и неприятна и когато се качих и покарах, останах изумен от факта, че колата вози доста по „плавно“ и „мазно“ от заводското окачване, по мое мнение. Спирачната система също ме впечатли доста силно и по думите на близък приятел: „За първи път карам Субару, което СПИРА!“.

3

– Проекта ни отне наистина много време, заслужаваше ли си чакането ?
– Трябва да призная, че ми беше много трудно да дочакам финализирането на проекта, но няколко месеца по-късно не съжалявам за нищо. На всекиго с реални представи е ясно, че подобен проект отнема много време, абстрахирайки се от фактът, че на мен ми се искаше да се случат нещата по-бързо, трябва да кажа че дори се радвам. Причината е простичка – за да се случат нещата както трябва, е необходимо време. Няма нужда от друго обяснение. Наградата накрая е много повече от резултат – това е усещането със всяка фибра на тялото за положения труд, любов и внимание към детайлите. Най-малкото, с което човек може да „заплати“ подобно нещо е чакане. Всички знаем, че времето не се връща и това го прави едно от най-ценните неща и с оглед на казаното, бих чакал пъти пак и пак когато крайните резултати са такива. (усмихва се широко)

– Би ли се захванал с нещо подобно отново и ако да – какво предстои ?
– Разбира се. Това беше само началото. От тук нататък предстоят още и все хубави неща. Планирам още модификации по двигателя, също както и интериорни промени. Всичко с времето си.

– Разбрахме, че нашия „заводски“ пилот е направил, няколко кръгчета на „любимата“ и ни е много интересно да ни разкажеш как беше?
– Няма какво да си кривя душата – беше си страховито. Адреналин – чист и неподправен. Разбира се, има огромна разлика когато го прави човек със опит, иначе би било просто страшно и неприятно. Определено е емоция, която всеки трябва да изпита поне един път в живота (дай Боже всекиму и по повече).

– Успя ли да научиш нещо от него ?
– Несъмнено. Поне на теория успяхме да обсъдим всичко, което ме интересуваше лично мен. Даже нови неща научих, останалото е практика и пъти повече практика. Съветите, които получих са много ценни и ще се радвам да науча дори повече. Нещо ми подсказва, че ще има още да се „учим“. ?

– Към всеки проект, които излиза от базата ни ние държим на едно единствено нещо , след като получите автомобила си – да бъдете безкомпромисно внимателни и дисциплинирани на пътя. Искам да отправиш призив към феновете на марката и особено към тези, които като теб тунинговаха автомобилите си и ги направиха наистина мощни ?
– Няма две мнения по въпроса. Бързият и мощен автомобил може да бъде много забавен, може да те научи на много, но най-вече преживяването с него може да е както положително така и силно отрицателно. Просто запазете емоцията за местата предназначени за подобни цели, защото колкото и добре да шофира човек, пътното платно не е мястото за подобни „изпълнения“ и винаги има фактори, на които човек не може да повлияе и да управлява.

– Какви забележки имаш към нас ?
– Труден въпрос. По-скоро трудно мога да ги нарека „забележки“ и още по-трудно мога да ги отправя към вас. Все пак знаем, че от моята страна нещата изглеждаха по един начин, от вашата – по друг и имаше не малко фактори които повлияха на целия процес. Нямам реални забележки, особено предвид крайните резултати. Просто нямам нищо освен позитивни неща да изкажа и мога да ви пожелая да продължавате да поддържате качеството на такова високо ниво. Все още ми е трудно да повярвам, че попаднах на хора като вас и се радвам, че съществуват такива професионалисти и в нашата скромна държава. Всеки може да намира кусури, но не всеки осъзнава колко е ценно преди всичко да имаш до себе си партньор, който няма да те подведе и няма да направи компромис.

4

Коментарите са забранени

Заявка за ремонт